Partner aan het woord: Mark Klinkhamer

11/3/22

Mark Klinkhamer (ASE Aluminium- en Staalindustrie BV) over project Bouwlab R&Do (Haarlem)

Voor het circulaire bouwproject Bouwlab R&Do in Haarlem, waarbij een gedemonteerde aula in Almere de basis vormt van het ‘nieuwe’ gebouw, haakte Groothuis Bouwgroep diverse partners aan. Een ervan is A.S.E.: gespecialiseerd in het ontwerp, de productie en de montage van aluminium elementen. Mark Klinkhamer, projectleider bij A.S.E., was betrokken bij de planning en coördinatie van het circulaire project.

A.S.E. (Aluminium- en Staalindustrie BV) is gevestigd in Hoogeveen en levert regelmatig gevelelementen en kozijnen voor projecten van Groothuis Bouwgroep. Mark: “We doen al jaren zaken met elkaar en kennen elkaar goed. Toen ze belden met de vraag hoe we tegenover circulair bouwen staan, was onze reactie: vanzelfsprekend zeer positief. Aluminium kozijnen zijn dankzij de geschroefde bevestiging heel geschikt om te herplaatsen.”

Even puzzelen

De partijen trekken al in een vroeg stadium samen op in het project. Voor A.S.E. bestaat de eerste stap uit het demonteren van de aluminium gevelelementen van de aula in Almere. Mark: “Dat was voor ons eigenlijk routinewerk. Doordat we de montage altijd in eigen beheer doen, weten we ook hoe we moeten demonteren.” Geen ander werk dus, wel een andere werkvolgorde. De elementen worden gemerkt en vervolgens tijdelijk opgeslagen. 

Mark: “Uiteindelijk hebben de kozijnen en vliesgevelelementen zo’n anderhalf jaar in opslag gelegen. Toen konden we aan de slag in Haarlem. Daar bleek dat die anderhalf jaar te lang was voor de stickers die we hadden aangebracht. Het was even puzzelen om opnieuw te ontdekken welke delen op welke plek geplaatst dienden te worden.” Los van dit kleine verbeterpunt, verloopt ook het herplaatsen bijzonder gestroomlijnd: “Meestal maken wij gevelelement op de gewenste maat voor een gebouw, maar nu waren de maten van de vliesgevelelementen bepalend. De aansluiting werd op locatie geschroefd en was daardoor wat lastiger dan normaal. Het kostte meer tijd, maar het is ons alsnog binnen een week gelukt. Dit is ook wat het voor ons een speciaal project maakte. We hebben nooit eerder op deze schaal met het herplaatsen van elementen gewerkt.”

Vakmanschap

Van oudsher richt ASE zich sterk op het ontwikkelen van het perfecte product. Vakmanschap en kwaliteit vormen de basis van het succes. Hoe is het dan om aan een circulair project te werken, waarin je te maken krijgt met een niet perfect product? Mark: “In dit project konden we het verschil maken met ons vakmanschap. Persoonlijk vond ik het hartstikke leuk om deze ervaring op te doen. Het is een kwestie van net even anders denken dan normaal, en op net wat andere dingen letten. Dat bracht veel frisse energie in het project.” 

Wat hem betreft zijn de werkzaamheden niet ingewikkelder dan bij andere projecten: “De uitdaging zat vooral in de afstemming tussen het demonteren en monteren. Voor de zekerheid hebben we dat door dezelfde mensen laten doen. Maar het ging zo goed, dat we achteraf denken dat dat niet eens had gehoeven.” 

Blik op de toekomst

Als keuzes voor circulariteit en duurzaamheid in het voortraject worden genomen, kunnen alle betrokken partijen tijdig schakelen en is de impact het kleinst, denkt Mark: “Wij worden vaak pas in een later stadium bij een project aangehaakt en hebben het in die zin niet altijd voor het zeggen. Maar dat we openstaan voor circulaire producten en dat deze manier van werken een kleine moeite is, dat hebben we met dit project wel bewezen.”  

Hij is ervan overtuigd dat de bereidwilligheid om verantwoorder met materialen om te gaan, ook bij de meeste andere bedrijven groot is: “Als ik om me heen kijk, zie ik veel vooruitstrevende partijen. Men wil wel, maar weet niet altijd hoe: “Pas als deze manier van werken vaker voor gaat komen, ontstaat er meer keuze. Dan lever je ook minder ontwerpvrijheid in. Nu pas die gestandaardiseerde manier van werken vooral nog goed bij bedrijfspanden, maar ik heb er vertrouwen in dat zich steeds meer mogelijkheden zullen voordoen.”

Bekijk bouwproject Bouwlab R&Do

Bekijk onze case

SHIP IJmuiden

Circulair
Duurzaam
Gebouwen
Hergebruik
Lees verder
Triangle
SHIP IJmuiden
"De Kwekerij" Utrecht

Circulair
Gebouwen
Hergebruik
Tweedeleven
Lees verder
Triangle
"De Kwekerij" Utrecht
Brandweerkazerne Muiden

Circulair
Schil
Tweedeleven
Samenwerken
Remolition
Lees verder
Triangle
Brandweerkazerne Muiden
Bouwlab R&Do  

Circulair
Duurzaam
Remolition
Samenwerken
Lees verder
Triangle
Bouwlab R&Do  
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam

Draagconstructie
Circulair
Tweedeleven
Samenwerken
Lees verder
Triangle
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam