probleem lineair bouwen

Het probleem met lineair bouwen

29/8/22

Een circulair bouwproces is fundamenteel anders dan een lineair bouwproces. Simpel gezegd: in een lineair proces delven we grondstoffen uit de aarde, we gebruiken ze en vervolgens is er geen eigenaar meer van deze grondstof. En wordt het gesloopt en weggegooid. Als we dat steeds blijven doen zijn op den duur alle grondstoffen op en kunnen we niet meer bouwen. Dat werkt dus niet. Maar hoe dan wel?

In de onderstaande video wordt uitgelegd wat de circulaire alternatieven zijn om toch te kunnen blijven bouwen. Dit vergt met name een andere mentaliteit, geen korte termijn denken meer, maar al in een vroeg stadium nadenken over hoe het gebouw over vijftig jaar nog steeds bruikbaar is.

Wat zijn concrete oplossingen om meer circulair te bouwen?

Op dit moment worden er nog veel producten in de bouw toegepast waar veel nieuwe grondstoffen in zitten. 'Het is van belang dat we dit veel minder gaan doen en veel meer inzetten op recycling', vertelt Jim Teunizen, Alba Concepts. 

Dit kan je op verschillende manieren doen: 

  1. Door gerecyclede grondstoffen in de producten en materialen toe te passen. 
  2. Door in te zetten op hergebruik en hergebruikte producten die allemaal uit de directe omgeving van je project komen. 
  3. Door hernieuwbare biobased producten en materialen te gebruiken. 

Deze drie dingen samen leiden tot een meer verantwoorde herkomst van gebouwen. 

Hoe werkt dit in de praktijk?

Cor van Dijken, specialist circulaire economie vertelt hoe dit in z’n werk gaat: ‘Je gaat eigenlijk aan de voorkant, wanneer een project start al nadenken over hoe je het weer terug in de keten kan brengen. Dit betekent dat de engineeringsfase veel belangrijker wordt. Je neemt hierin niet alleen een veranderende functie van een gebouw mee maar kijkt ook naar alternatieven en wendbaarheid.’ 

Wat vraagt dit van de bouwbranche?

In Nederland is een enorme schare aan gebouwen die op één of andere manier weer in te zetten zijn, dit gaat dan om gebouwdelen of bouwdelen. In elk gebouw kan je er delen uithalen die je weer kunt hergebruiken. ‘Als bouwbranche moeten we ons inzetten om de mogelijkheden voor hergebruik te zoeken in die gebouwen. Elke procent die je hergebruikt of demonteert en weer ergens gebruikt en een nieuw leven geeft, is winst!’, aldus Marc Klaver van Groothuis Bouwgroep. 

Bekijk onze case

"De Kwekerij" Utrecht

Circulair
Gebouwen
Hergebruik
Tweedeleven
Lees verder
Triangle
"De Kwekerij" Utrecht
Brandweerkazerne Muiden

Circulair
Schil
Tweedeleven
Samenwerken
Remolition
Lees verder
Triangle
Brandweerkazerne Muiden
Bouwlab R&Do  

Circulair
Duurzaam
Remolition
Samenwerken
Lees verder
Triangle
Bouwlab R&Do  
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam

Draagconstructie
Circulair
Tweedeleven
Samenwerken
Lees verder
Triangle
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam