gebouw bestaande uit circulaire elementen

Waarom zou je willen werken in de circulaire bouw?

5/9/22

Circulair Bouwen is één van de belangrijkste onderwerpen in de bouw op dit moment. Je hoort en ziet er steeds meer over. De schaarste van materialen draagt hier zeker aan bij. Maar waarom zou je nu al ervaring moeten op doen in het bouwen van circulaire projecten en wat vraagt deze manier van bouwen van jou?

Aan de hand van onderstaande video wordt uitgelegd wat werken in de circulaire bouw voor jou als bouwmedewerker betekent. Waar krijg je mee te maken in je werk en wat maakt werken aan circulaire projecten anders dan aan de meer ‘traditionele’ projecten?

Wat maakt circulair bouwen zo uitdagend?

Het uitdagende van deze manier van bouwen zit hem met name in het feit dat je niet alleen nadenkt over bouwen maar ook over andere facetten binnen het hele proces. ‘Het uitvoerbaar maken van wat in de theorie, op tekening of in een berekening is bedacht is daar een belangrijk onderdeel van’, ervaart Marc Klaver, Groothuis Bouwgroep. ‘Je kijk op alle middelen en materialen waar je normaal mee bezig bent, verandert. De uitdaging is om het echt mooi voor elkaar te krijgen’, vindt Frans de Vries, Lagemaat. 

Of neem bijvoorbeeld het transport of de opslag van bouwdelen. ‘Normaal gaat het via een leverancier of fabriek en nu heb ik het zelf in de hand’, dat is heel leerzaam geeft Robert Seinen, Groothuis Bouwgroep, aan. 

Circulair bouwen is leuk 

‘Buiten dat circulair bouwen goed is voor het milieu is het ook nog eens heel leuk om te doen’, vertelt Gerd Jan Jongerman, Lagemaat. ‘Je doet allemaal dingen die iemand anders niet doet of misschien nog nooit gedaan heeft. Je levert actief een aandeel aan nieuwe dingen’. Werkvoorbereider, Jaco Beltman van Groothuis Bouwgroep, vertelt over dat je over andere dingen gaat nadenken dan je gewend bent. ‘Bijvoorbeeld als het gebouw losmaakbaar is, hoe blijft het straks dan in elkaar zitten?’. Rudolf Buitenhuis, Groothuis Bouwgroep, vat het mooi samen: ‘Bouwvakkers zijn opgegroeid om dingen te maken, niet om ze te demonteren’. 

Wat betekent werken in de circulaire bouw: 

  • Een uitdagende job
  • Diversiteit in je werk 
  • Je bent klaar voor de toekomst
  • Samenwerken doe je veel en vaak 
  • Je hebt echt invloed op het proces

Klaar voor de toekomst 

Circulaire projecten zullen er steeds meer komen in de toekomst. Daarom is het voor je loopbaan en voor je eigen ontwikkeling nu al goed om in te stromen. Werken in de circulaire bouw is vet, het is de uitdaging van de komende tijd.

Bekijk onze case

SHIP IJmuiden

Circulair
Duurzaam
Gebouwen
Hergebruik
Lees verder
Triangle
SHIP IJmuiden
"De Kwekerij" Utrecht

Circulair
Gebouwen
Hergebruik
Tweedeleven
Lees verder
Triangle
"De Kwekerij" Utrecht
Brandweerkazerne Muiden

Circulair
Schil
Tweedeleven
Samenwerken
Remolition
Lees verder
Triangle
Brandweerkazerne Muiden
Bouwlab R&Do  

Circulair
Duurzaam
Remolition
Samenwerken
Lees verder
Triangle
Bouwlab R&Do  
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam

Draagconstructie
Circulair
Tweedeleven
Samenwerken
Lees verder
Triangle
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam