Gerd Jan Jongerman op de bouwplaats

Waarom je als ondernemer circulair zou moeten willen bouwen

19/7/22

Circulair bouwen is een duurzame vorm van bouwen waarbij zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen worden gebruikt. Die grondstoffen zijn geld waard. Bij de circulaire economie in de bouw worden grondstoffen namelijk niet gezien als eindproduct, maar als volgende stap in de keten. Hierdoor wordt circulair bouwen interessant voor ondernemers. Maar wat zijn precies de voordelen en waarom is het nodig om circulair te bouwen?

Aan de hand van onderstaande video wordt uitgelegd waarom je als ondernemer circulair zou moeten willen bouwen. Zo vertellen Menno Rubbens, cepezed projects en Maurice Bergman, Rabobank, waarom  circulair bouwen financieel aantrekkelijk is. Geeft Gerd-Jongerman, directeur bij Lagemaat, je inzicht in de voordelen van circulair bouwen in de nabije toekomst maar zeker ook voor de lange termijn. En zorgt Cor van Dijken, specialist circulaire economie, ervoor dat je een beeld krijgt van hoe je tegen vastgoed aan zou moeten kijken. 

Wat circulair bouwen zo interessant maakt?

Circulair bouwen is echt een kans voor je business. Circulair bouwen leidt namelijk tot een betere leefomgeving en wereld. Wat circulair bouwen nog meer interessant maakt is dat het op lange termijn kostenbesparend is. Mede door gebruik te maken van bestaande materialen uit bestaande gebouwen. Circulair bouwen is dus niet alleen goed voor moeder aarde, maar is op langere termijn ook interessant voor je portemonnee. Een circulair gebouw behoudt namelijk zijn waarde en kan zelfs meerwaarde opleveren in de toekomst, hierdoor wordt het financieel aantrekkelijk. Als je namelijk kunt aantonen dat je pand waarde behoudt, dan wordt het voor financierders ook weer interessant. De ervaring leert dat bedrijven met een verduurzamingsstrategie ook een betere financiële performance hebben. Financierders sluiten zich daar graag bij aan en kunnen zelfs korting op de rente geven bij circulaire gebouwen. 

Alle voordelen van circulair bouwen op een rijtje

  • Levert een grote bijdrage aan het klimaat.
  • CO2 reductie en vermindering ter uitputting  van grondstoffen.
  • Gebruikte grondstoffen worden efficiënt en effectief opgeslagen om hergebruik te realiseren.
  • Gebouwen zijn makkelijk aan te passen.
  • Gebouwen behouden hun waarde samen met een aantrekkelijke financiering
  • Op langer termijn kostenbesparend.
  • Levert meerwaarde op in de toekomst.

Waarom het nodig is om circulair te bouwen

Met circulair bouwen begint de verandering van een circulaire economie in de bouw door te werken. De circulaire economie is van belang ter verduurzaming. Grondstoffen worden schaarser en door deze toenemende schaarste worden producten duurder om te produceren. Door een pand circulair af te breken kun je exact dezelfde grondstoffen voor een nieuw pand hergebruiken. Daarnaast kan een circulair gebouwd pand, makkelijk aangepast worden op bijvoorbeeld groei. Circulair bouwen is dus goed voor het klimaat, is financieel aantrekkelijk en biedt mooie kansen op businessgebied. Zo haal je geld op met grondstoffen die je anders weggegooid zouden worden.

Bekijk onze case

SHIP IJmuiden

Circulair
Duurzaam
Gebouwen
Hergebruik
Lees verder
Triangle
SHIP IJmuiden
"De Kwekerij" Utrecht

Circulair
Gebouwen
Hergebruik
Tweedeleven
Lees verder
Triangle
"De Kwekerij" Utrecht
Brandweerkazerne Muiden

Circulair
Schil
Tweedeleven
Samenwerken
Remolition
Lees verder
Triangle
Brandweerkazerne Muiden
Bouwlab R&Do  

Circulair
Duurzaam
Remolition
Samenwerken
Lees verder
Triangle
Bouwlab R&Do  
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam

Draagconstructie
Circulair
Tweedeleven
Samenwerken
Lees verder
Triangle
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam